top of page
DSC_0018.jpg

Het reinigen van je motorkleding

Het wassen van je motorjeans

Haal alle protectiestukken uit je motor jeans (heup en knie). Keer de broek binnenstebuiten. sluit alle klitteband, gulp en knoop. Je kunt je jeans wassen met een fijnwasmiddel of meewassen met de donkere was. Laat de jeans aan de lucht drogen, doe hem niet in de wasdroger. Iedere wasbeurt vermindert de kwaliteit van de versterkende stof/vezels, dus was je jeans alleen als het echt nodig is. Plaats alle protectie terug in de broek en keer weer om. Let er wel even op dat de knieprotectie weer op de juiste hoogte teruggeplaatst wordt. Meestal zitten er meerdere vakjes in of klitteband om de hoogte aan te passen.

De thermovoering kun je gewoon meewassen met de donkere was. Let er wel even op dat er geen klittebandjes aan zitten die de je andere kleding kunnen  beschadigen. Gebruik anders een wasnetje. Haal alle protectoren uit je kleding. Het kan soms even zoeken zijn hoe je ze eruit krijgt. Ritsjes aan de buitenkant, klittebandjes aan de binnenkant of een grote rits onderin de rug waar je langs kunt. Laat alle ritsen open behalve de voorrits of gulp-rits. De kleding hoeft niet binnenstebuiten. Is de kleding echt heel erg vuil dan kun je het best even een uurtje in een sopje met een oxi-poeder zetten (verkrijgbaar bij elke supermarkt).

 

Laat na het uurtje weken even uitlekken en doe dan de jas en broek in de wasmachine.
Nu kun je de kleding wassen met een wasmiddel speciaal voor waterproof kleding. Wij gebruiken hiervoor het liefst S100 wasmiddel maar een ander merk kan natuurlijk ook, Houd je dan aan de voorschriften op die verpakking. Wij wassen op maximaal 40 graden. Heeft jouw kleding een uitneembaar waterproof membraan dan is dat het onderdeel wat je met het speciaal-wasmiddel gaat wassen. De buitenzijde van je pak wat niet waterdicht is kun je in dit geval wassen met een vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was. Later spuit je de buitenjas in met een impregneer-spray.

Heb je een echt Gore-tex membraan in je kleding dan is het verstandig deze na het wassen nog even in de droger te doen. Het membraan krijgt dan een reset. Wees gerust Gore-tex kan hoge temperaturen weerstaan. De buitenzijde van je textiel pak kun je altijd behandelen met een waterafstotende spray, ook hiervoor gebruiken wij S100. Let er bij Gore-tex wel op dat je een middel voor gore-tex gebruikt.
Plaats alle protectie terug op de juiste plek.  Ontbreekt er protectie, is het verouderd of kapot?
neem dan je kleding mee naar onze winkel. We hebben een uitgebreide keus in vervangende protectoren.

Textiel motorkleding met (uitneembaar) membraam
Het reinigen van lederen motorkleding

Na een seizoen rijden is je pak toe aan een fikse schoonmaakbeurt. Maar hoe doe je dat? Wij doen dit regelmatig voor klanten en hebben al van alles geprobeerd. Voor ons werkt de volgende methode het best!

Wat heb je nodig?

- 2 emmertjes warm water

- doodnormaal keuken schuursponsje

- vaatdoekje (wij gebruiken het liefst microvezel)

- pot zachte zeep van driehoek of tricel (vloeibare versie mag ook, wij doen de pot omdat we de boel nog wel eens om willen gooien en dan zit alles onder de zeep!)

Aan de slag!

 

Sluit alle ritsen (zo kom je er ook achter of alles nog goed werkt of weggebracht moet worden voor reparatie). Ik werk altijd in etappes, zo sla je niks over en krijgt alles de nodige aandacht. Bijvoorbeeld eerst het linker voorpand afwerken, dan rechts etc…

Maak de spons nat en knijp uit. Een lik zeep op de zachte zijde van de spons en gaan! Verwijder het vuil en de vliegen met ronddraaiende bewegingen, laat de zeep een beetje inwerken en bewerk het deel opnieuw. Bij zeer hardnekkig vuil mag je voorzichtig de schuurkant gebruiken, maar wees daar we voorzichtig mee! Voor randjes , naadjes en stretch leer zou je nog een nagelborsteltje of een tandenborstel kunnen gebruiken.

Neem nu het vaatdoekje en de andere emmer, neem met het doekje de vuile zeepresten weg, spoel uit en neem het onderdeel nogmaals goed af. Neem ook de randjes in de naden goed mee!

Wanneer je tevreden bent met het resultaat, hang je de kleding te drogen (niet bij een warmtebron, daar droogt het leer van uit en wordt het stug en hard). Zitten er nog wat nare geurtjes in je pak? Daar hebben we een biologische geur verwijderaar voor. Deze kun je in je kleding, helm, laarzen en handschoenen sprayen. Het doodt de bacteriën welke de nare geur veroorzaken.

Is je pak droog? Dan wordt het tijd om eventueel de kleur bij te werken. Je kunt hiervoor schoenpoets gebruiken in de gewenste kleur.

Gepoetst met kleur en is het droog? Veeg eventuele restjes schoenpoets weg met een droge doek. Nu kun je het hele pak in het leervet zetten, dit zorgt voor bescherming, voeding en maakt waterafstotend. Doe dit niet te dik, dat kan witte plekken en een plakkerig pak veroorzaken! Hang je pak niet weg in een vochtige schuur of bijkeuken en ook niet verpakt in plastic. Zorg ervoor dat het niet in de zon hangt, doe er bijvoorbeeld een laken overheen. Zo hangt er in het voorjaar weer een lekker schoon en fris pak voor je klaar!

Veel succes, mocht je dit teveel werk zijn? Je kunt het ook bij ons brengen!

bottom of page