top of page

Waterdichte motorhandschoenen

Met de winter in het vooruitzicht, vonden we het weer eens tijd voor een blog over iets waar jij als motorrijder het hele jaar door iets aan hebt. Daarom gaan we het eens hebben over motorhandschoenen. Ze zijn er in ontzettend veel soorten en maten, ik zou er eigenlijk wel een week lang over kunnen vertellen!



Motorhandschoenen passend bij jouw outfit en type motor


Ten eerste kies je een motorhandschoen die past bij jouw kledingstijl, passend bij het type motor waar je op rijdt. Meestal heb je bij elke motorkledingzaak motorhandschoenen voor vrouwen en voor mannen, gewoon omdat vrouwen meestal kleinere en slankere handen hebben dan mannen bijvoorbeeld. Dat wil niet zeggen dat er genoeg unisex handschoenen zijn, of dat een vrouw een mannenhandschoen past of een man een vrouwenhandschoen. Iemand die op een chopper rijdt, draagt over het algemeen geen race-handschoenen en andersom. Natuurlijk zit er ook een grijs gebied tussen, maar dit geeft wel even weer wat ik bedoel. Daarna ga je kijken wanneer je de motorhandschoenen wilt gaan gebruiken. Ja, natuurlijk tijdens het motorrijden. Maar in welk jaargetijde? Welke activiteit en wat verwacht je van de handschoen? Een geperforeerde doorwaai zomerhandschoen wordt in de herfst al snel te koud en een dikke winterhandschoen, daar drijf je in de zomer uit.

Ik zeg altijd; "Een motorrijder kan niet toe met slechts één paar handschoenen!". De gemiddelde rijder - die niet hardcore doorrijdt in de winter - zou minimaal twee paar motorhandschoenen moeten gebruiken: Een paar ongevoerde zomerhandschoenen en een paar met een waterproof membraan. Het waterproof membraan is tegelijkertijd ook winddicht dus houden ze je handen warmer op de koudere droge dagen en ze houden je handen droog wanneer je op de motor door een regenbui rijdt.



Even een paar interessante weetjes over motorhandschoenen op een rij:


- Wist je dat de meeste waterdichte handschoenen een ruitenwisser op de linkerhand hebben?


- Wist je dat je bij het dragen van waterdichte handschoenen beter je handvat-verwarming kunt uitzetten? Doordat je het buiten de handschoen warmer maakt dan in de handschoen kan het membraan andersom gaan werken en juist vocht opnemen, waardoor je alsnog natte handen krijgt. Dit geldt ook voor zadelverwarming en een waterdichte motorbroek bijvoorbeeld.


- Wist je dat er in sommige handschoenen materialen verwerkt zitten zoals kangaroe leer, carbon, D3O, kevlar, high -art, outlast en primaloft? Een goede motorhandschoen is niet zomaar iets en is ervoor gemaakt om jou zo comfortabel en veilig mogelijk de weg op te laten gaan op je motor.



Motorhandschoenen in allerlei soorten en maten


Ik sla nu eerst de ongevoerde zomerhandschoenen en doorwaai-handschoenen even over en wil het graag even hebben over de motorhandschoenen met een membraan. De opbouw van een gevoerde handschoen is eigenlijk altijd als volgt.


De buitenhandschoen - dat wat je ziet - wordt gemaakt van leer of textiel of een combinatie van de twee. Deze buitenlaag is niet waterdicht. Daarachter ligt de waterdichte handschoen, gemaakt van een willekeurig membraan. Denk qua vorm aan zo’n grote handschoen die bij het tankstation hangt. Deze is echter heel dun en kan in vrijwel alle maten handschoen gebruikt worden. Je voelt het haast niet eens. Dit membraan kun je niet zien. Daarachter ligt de voering (het deel waar je je hand in steekt). Dit kan zomers gevoerd zijn, met een thinsulate of zelfs nog dikker gevoerd zijn met bijvoorbeeld een isolerende primaloft voering.


Er zijn talloze membranen en voeringen om uit te kiezen. Van waterdicht maar totaal niet ademend tot zeer goed waterdicht en heel ademend en van alles er tussenin. Je kunt je voorstellen dat drie handschoenen die in elkaar gestopt zijn en daardoor twee stilstaande luchtlagen hebben lekker warm zullen zijn. Bij deze opbouw is er echter ook een nadeel. De vingertoppen zitten allemaal op 1 of andere manier aan elkaar vast, anders zou je de voering steeds mee naar buiten nemen met het uittrekken van de handschoen. We weten onderhand allemaal wel hoe frustrerend dat is wanneer je onderweg bent!



Zorg ervoor dat je je waterdichte/gevoerde handschoenen uittrekt volgens de volgende routine!


Los met beleid vingertop voor vingertop zodat je iets ruimte hebt in de toppen. Breng alle vingertoppen bij elkaar - alsof je iets kleins wilt pakken - en pak met je vrije hand stevig alle vingertoppen vast. Trek met beleid je handschoen uit. Doe hetzelfde met de andere hand. Prop je handschoenen niet weg, zorg ervoor dat ze wat kunnen "uitdampen". Er zit vocht in de handschoen (zweet) en dat moet eruit. Bij zwaar natgeregende handschoenen helpt het om een losse prop krant in de schacht te stoppen, het vocht kan dan in de krant trekken. Wel zo nu en dan even vervangen natuurlijk...


Ook zijn er handschoenen waarbij het waterproof gedeelte (deels) verlijmd is met de buitenhandschoen. Dit zijn onder andere de handschoenen met GORE-Grip technologie. Het waterdichte GORE-tex membraan met een verlijmde zachte voering is direct verlijmd aan de buitenhandschoen waardoor de voering niet kan bewegen en er niet uitgetrokken kan worden. Deze motorhandschoen draagt over het algemeen kouder omdat er geen stilstaande luchtlagen tussen de lagen zit door de verlijming. Voor de regenachtige zomer en herfst is dit ideaal. Ik adviseer wel om deze handschoenen niet door te dragen op de warme droge zomerdagen. Je hebt dan meer aan een ongevoerde zomerhandschoen en je put je waardevolle GORE-tex handschoen dan niet uit. Door de warme temperaturen kan de lijmlaag gaan loslaten en wanneer je dan met je warme vochtige zweethanden steeds je handschoenen aan en uit trekt dan trek je alsnog de verlijmde laag los. Ook gaan de handschoenen bij dit soort gebruik erg onaangenaam ruiken. Denk aan een heeeele erge zweetvoeten geur…..niet fijn.

Er zijn talloze (goede) merken motorhandschoenen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan merken zoals Furygan, Rusty Stitches, Richa, Dainese, Ixon, Held, Halvarssons en Claw. Al deze handschoenen hebben een andere pasvorm. Lange, korte, dikke, dunne vingers, noem maar op. Koop dus niet zomaar een paar handschoenen. Geef aan waarvoor je het wilt gebruiken, wat je verwacht van de handschoenen en bijvoorbeeld wat je irriteert bij je huidige handschoenen. Zo kun je samen met je adviseur het meest geschikte paar uitzoeken. Dit voorkomt teleurstellingen, miskopen en uiteindelijk een boel geld.


Wil jij nu wel eens gematcht worden met jouw droom-motorhandschoenen? Kom eens bij ons langs, dan gaan we samen op zoek!



50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page